Egy meglepő tény lelki sebeinkről

Egy meglepő tény lelki sebeinkről

 

Volt már veled olyan, amikor szomorúan panaszkodott neked valaki, hogy pontosan tudtad miről beszél, hiszen te is átélted azt? Egy ilyen beszélgetés során lehet, hogy elmondasz te is olyan dolgokat, amelyeket eddig szégyelltél, hiszen végre valaki átérzi azt, amin te is átmentél. Sokszor azért nem beszélünk ezekről a dolgokról, mert szégyelljük. De tényleg annyira szégyenletes dolgok ezek? Nézzük most meg ezt a problémakört egy kicsit más oldalról!

Nemrég láttam egy kétrészes filmet, amelyben volt egy kisfiú, akit agyrákkal műtöttek és a gyógyulás érdekében, a környezetváltozás miatt, az anyukája elvitte vidékre. A kisfiú mindig sapkát hordott, mert szégyellte a műtét utáni sebhelyet és az volt a meggyőződése, hogy a szülei is szégyellik. Vidéken megismerkedett egy sajtkészítővel, aki megtanította sajtot készíteni. Amikor a kútnál mosakodtak, a sajtkészítő levette a kisfiú sapkáját azzal a céllal, hogy a fejét és az arcát is mossa meg. Ekkor a kisfiú riadtan félrehúzódott és takargatta a fejét, mert szégyellte a sebet. A sajtkészítő pedig a következőt mondta neki: „Tudtad, hogy a régi harcosok, amikor csatába mentek, azokat állították az első sorba, akiknek több sebhelyük volt? Mert azoktól sokkal jobban megijedt az ellenség. A sebhely azt jelentette, hogy már rengeteg csatában jártak, de még senki sem tudta legyőzni őket.”

Így vagyok és voltam ezzel én is. Nagyon sok lelki sérülésem van és volt. Ezek egy részét elnyomtam, nem tud róla senki, senkinek nem beszéltem róla, egy részére pedig már én sem emlékszem. De az, amikor nem emlékszel rá, az is az elfojtás eredménye. Az elfojtás azonban lelkileg megöl. De nem volt senki, akinek elmondhattam volna. Soha nem értettem, hogy egy ilyen sérült embert, mint amilyen én is vagyok és voltam, miért választ ki az Úr. A mai napig mindenkitől azt hallgatom, hogy először meg kell gyógyulni és csak utána küld ki az Úr szolgálni. Hát nálam ez nem így volt. Viszont a filmbeli idézetből is kiindulva azt látom, hogy az Úr tényleg azokat teszi az első sorba, akik már sok csatában voltak.

A lelki sérülések nagyon fájdalmasak, viszont sokkal több embernek tudsz segíteni, mint egy lelkileg egészségesebb személy. Nemrég megint eljutottam oda, hogy nem akarok élni. Beszéltem erről az életérzésemről egy sikeres embernek, aki egyszerűen nem tudott mit kezdeni az információval. Mert soha nem élte át. Fogalma sem volt, hogy ilyenkor mit kell mondani, mit lehet mondani, hogy ez egyáltalán mit jelent.

Jézus azért jött el, hogy átélje ezeket a sérüléseket is. Ő pontosan tudja, hogy min mész keresztül. Ő volt szegény, elutasított és kirekesztett, megalázott, ismeri a szégyen érzését, a félelmet is. Pontosan tudja, hogy az embereknek megértésre és szeretetre van szükségük. Pontosan ezért küldi ki azokat, akiknek mély sebeik vannak, mint amilyen te vagy. Mert te, ha beszélgetsz valakivel, aki hasonló szituációban van benne, sokkal jobban és többet tudsz neki segíteni, mint egy sikeres ember. Mert te pontosan tudod, hogy mit érez, min megy keresztül és lehet, hogy te fogod átsegíteni azt a személyt a nehézségen. Igen, a lelki sebek nagyon fájnak, de ugyanakkor sokkal erősebbé tesznek, mint bárki mást. Mert te, aki tele vagy sérülésekkel, sokkal erősebbé válsz, mint egy olyan ember, aki soha nem volt megtörve. Lehet, hogy még nagyon ingatag vagy, de az Úr a teljes képet látja. Azt, aminek teremtett téged, amivé válni fogsz.

Isten látja a szenvedést és hallja a sírást. De mi a helyzet veled? Meghallod mások sírását és segélykiáltását? Tudod, a napokban, amikor a legmélyebb pontomon voltam, amikor öngyilkos akartam lenni, akkor hozta elém az Úr David Diga Hernandez „Can you hear the cry?” videóját, ami mélyen megérintett, mert megértettem, hogy a legmélyebb pontod az az élettapasztalat, amivel lehet, hogy a legtöbbet fogsz tudni segíteni másoknak. Amikor öngyilkos akarsz lenni és szembe jön veled valaki, aki szintén ezen gondolkodik és kihúzod a mocsárból. Amikor elutasított vagy és egy másik elutasítottnak nyújtasz lelki vigaszt és megmutatod neki, hogy elfogadott és szeretett. Amikor úgy érzed, hogy nincsenek barátaid, senki nem szeret, senkinek nem vagy fontos és jön valaki, akinek szeretetet és megértést adhatsz. Amikor valamilyen bűnt vagy hibát követtél el és lelkiismeret furdalásod van, vádolod önmagadat, nem tudsz magadnak megbocsátani és jön valaki és bemutatod neki a kegyelmet, Isten megbocsátását.

Amikor pedig a legreménytelenebb a helyzeted, Isten igazából akkor tud benyúlni az életedbe és csodát tenni. Az Úr először megtör, mert akkor fogod felismerni azt, hogy szükséged van rá és a lehetetlennek tűnő pont az, amikor az Úr benyúl és jön az áttörés.

Meglepő tény, de a lelki sebeinket, a megtörtséget, a lelki sérüléseket, a legnagyobb fájdalmakat is fel tudod használni Isten dicsőségére. Te meghallod az emberek kiáltását és sírását? Győzd le te is saját fájdalmaidat, légy Isten munkatársa és segíts te is másoknak! Hiszen az élettapasztalatod miatt sokkal nagyobb segítséget fogsz tudni adni, mint bárki más. Mert nagyon értékes vagy.

A cikket írta:

Ronyka

http://www.kegyelemkucko.hu

http://www.ronykakonyvei.hu

http://www.gyozelemkucko.hu

Tetszik az oldal? Oszd meg te is!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email