Kegyelemkuckó

Az oldal, amely érted jött létre, és miattad működik még mindig.

Kegyelemkuckó - Az oldal, amely érted jött létre, és miattad működik még mindig.

3 dolog, amiről tudnod kell….!

Tetszik az oldal? Oszd meg a Facebook-on!Share on Facebook
Facebook
58

3 dolog, amiről tudnod kell…!

 

Ma reggel, mielőtt elindultam itthonról, meghallgattam két üzenetet, majd a buszon, utazás közben olvastam egy keresztény könyvet. Utazás közben, az üzenetek és a könyv hatására, jó öreg szokásom szerint kavarogtak a gondolataim és sok-sok kérdés merült fel bennem: Miért van az, hogy Isten népe, holott hallja a kegyelem üzenetét, mégis küszködik és hiányban él? Miért nem működik a kegyelem a hívők életében? Miért csak pár ember tudja felmutatni az eredményeket? Miért van az, hogy már úgy érzed, hogy érted a kegyelmet, mégsem változik semmi?,  stb. Ezekre keressük most a választ.

Amikor az Úrnak szegeztem ezeket a kérdéseket, egyetlen szóra mutatott rá, amelyet egyből három irányból is megközelített. Ez a szó pedig az elfogadás.

Érdekes, hogy egyetlen szót milyen sok irányból meg lehet közelíteni, milyen összetett, a szövegkörnyezet és a körülmények miatt. Elfogadás és elfogadás között ugyanis óriási különbség van, és a körülmények következtében totálisan ellentétes az üzenete. Van, amit el kell fogadni, van, amit nem tudunk elfogadni és van, amit nem is szabad elfogadni, mondhatnám úgy is, hogy tilos elfogadni.

Nekünk, hívőknek el kell fogadni a másik embert, nemcsak a hívőket, de a felebarátainkat is. Olyannak kell őket szeretnünk, amilyenek. Az Ige ki is mondja, hogy szeressük felebarátainkat. Feltétel nélkül el kell fogadnunk másokat, azok összes hibáival együtt, hiszen az Úr is feltétel nélkül szeret és elfogad minket. Ez ugye nem is olyan egyszerű dolog, nagyon sok embernek ez problémát jelent. Ez az elfogadás egyik oldala.

Nagyon sokan vannak, akik nem tudnak elfogadni ajándékot, vagy segítséget, ami persze azzal jár, hogy Istentől sem tudnak elfogadni. Nagyon sokszor a bűntudat, az alkalmatlannak érzés következménye ez az állapot, vagy akár a büszkeség. Sajnos ezt az érzést én is nagyon jól ismerem. Amikor a lelkiismereted olyan erős, vagy a maximalizmusod, hogy nem tudod félretenni ezt a negatív érzést és ezért minden segítséget és ajándékot elutasítasz. Ugyan így elutasítod – még ha nem is tudatosan – az áldásokat az Úrtól, mivel úgy gondolod, hogy nem vagy rá méltó. Ez az elfogadásnak egy másik értelmezése, egy másik szövegkörnyezettel.

Már ez a két értelmezés, ez a két szövegkörnyezet is fontos ahhoz, hogy jöjjön az áttörés, a változás az életedben, de véleményem szerint a harmadik a legfontosabb. A buszon gondolkodva az Úr, magyarázatképpen felhozta példának azt az esetet, ami most frissen történt meg velem.

Íme, egy újabb esettanulmány:

Mivel rossz a szemem, szemüveget vagy kontaktlencsét hordok. A múlt hét vége felé nagyon könnyezett a szemem, viszketett is a szemhéj, a szemem pedig égett. Majd amikor a tükörben nézegettem a szememet, láttam, hogy vörös a szemfehérje és van valami az íriszen. Először persze nagyon megijedtem, hogy szürke hályog, daganat…stb., majd elkezdtem kamillateát csöpögtetni a szemembe, és azon gondolkodtam, hogy mehetek a szemészetre megnézetni, hogy mi az a valami és lehet, hogy még műtét is lesz belőle. Majd úgy döntöttem, hogy nekem nem kell elfogadnom ezt az akármit, ami az íriszen kinőtt, én Jézus sebeiben meggyógyultam. Mindennap megvallottam, hogy egészséges a szemem, Jézus nevében elzavartam azt a valamit, megvallottam, hogy nincs joga itt lenni a szememen, mert nem vállalok vele közösséget, neki innen távoznia kell. Közben pedig minden este csöpögtettem a kamillateát a szemembe. Minden nap ellenőriztem egy-két napig nem is történt semmi, ami miatt még mindig aggódtam. Majd, amikor úgy döntöttem, hogy nem görcsölök rajta, megnyugszom a kegyelemben, majd az Úr szépen elintézi. Ezt követően egy-két nap múlva észrevettem, hogy kisebb lett az a valami, most pedig már nem is látom, már két napja ismét hordom a kontaktlencsét. Mindezt azért, mert nem fogadtam el azt az akármit, nem fogadtam el a betegséget, ami kialakult vagy ki akart alakulni és átadtam az Úrnak, megnyugodtam a kegyelemben.

A kérdés az, hogy elfogadod-e a dolgokat vagy nem fogadod el a dolgokat? Elfogadod-e a betegséget? A betegséget nem szabad elfogadni. Igen, a tény ott volt, hogy égett és viszketett a szemem, ott volt az a valami az íriszen, de nem fogadtam el a betegséget. Sokszor ott van a tény a leleten, de te Jézus sebeiben meggyógyultál, azt a betegséget már az Úr meggyógyította, neked a betegséget nem szabad elfogadni, sőt itt még mondhatnám is, hogy tilos elfogadni. Mert ha elfogadod a betegséget, ha belenyugszol abba, amit a lelet mutat, akkor gyakorlatilag szabad utat adsz neki.

Elfogadod-e a szegénységet, a pénztelenséget, a hiányt? Amit egyébként nem szabad elfogadni. Mert Jézus szegénnyé lett, hogy nekünk jó életünk legyen. Ő azért jött, hogy bőségben éljünk, és ne kelljen nélkülöznünk. Elfogadod-e ezt a tényt, amit a Biblia ír? Sokan nem fogadják ezt el, nem hisznek ebben, vagy az a véleményük, hogy nem Istentől való az, ha kicsit jobb életed van. Közben persze panaszkodnak, hogy nincs pénz.

El tudsz-e fogadni ajándékot és segítséget másoktól? El tudod-e fogadni az áldásokat az Úrtól, vagy úgy gondolod, hogy nem vagy rá méltó? Tudsz-e segítséget kérni vagy túl büszkének érzed magadat hozzá, vagy a másik véglet, hogy túlságosan szégyelled magadat hozzá?

Tudsz-e Istentől kérni és elfogadni még akkor is, ha valami rossz fát tettél a tűzre? Mersz-e az Úrhoz fordulni ebben az állapotodban?

Ezek mind-mind komoly, elgondolkodtató és egyben igen fontos kérdések az áttöréshez. Az Úr hatalmat adott neked, arra teremtett, hogy uralkodj. A kérdés az, hogy ezeket a bizonyos dolgokat, amiket itt is felsoroltunk, elfogadod-e vagy sem? El tudod-e fogadni azt, hogy Isten feltétel nélkül szeret? El tudod-e fogadni a bűnbocsánatot? El tudod-e fogadni az Úrtól a segítséget, vagy te magad akarsz mindent megoldani? Elhiszed-e és elfogadod-e, hogy az áldásokhoz jogod van, mert jogos örökös vagy? Elhiszed-e és el tudod-e fogadni, hogy az Úr meg akar áldani téged?

Elfogadod-e vagy elutasítod a negatív körülményeket, a betegségeket, a pénztelenséget?

Ha komolyan végig gondolod ezeket, akkor biztosan ráébredsz, hogy melyik területen vannak még hiányosságok, problémák. Lehet, hogy most azt gondolod, hogy elfogadod az áldásokat, de azok nem jönnek. De tényleg elfogadod? Megtagadtad a problémát? Eldöntötted, hogy nem vállalsz vele közösséget, mint ahogy én ezzel a szemproblémával tettem?

Isten ígéretei mindenkire vonatkoznak a kérdés az, hogy mit fogadsz el az életedben és mit nem. Érdemes megvizsgálni az elfogadás fent említett 3 értelmezését, hogy rád ezek mennyire igazak, mert az, hogy elfogadsz-e dolgokat, vagy nem fogadsz el dolgokat, esetleg az, hogy nem is tudsz elfogadni, nagyon lényeges kérdés, amelynek a megválaszolása áttörést hoz és ezekről pedig neked is tudnod kell.

A cikket írta:

K. Ronyka

www.kegyelemkucko.hu

www.ronykakonyvei.hu

 

Tetszik az oldal? Oszd meg a Facebook-on!Share on Facebook
Facebook
58
Category: Cikkek

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*